27. 4. 2013 - 5. 5. 2013

sup2 upravený-13

Digiscoping: Michal Šindel

Účastníci

Jenda Havránek

Michal Jakubec

Martin Šerek

Michal Šindel

Zdroje informací

Where to watch birds in southern & western Spain, Ernest Garcia, 2010

http://www.birdwatching-extremadura.com/wp-content/uploads/2012/09/Oriole-Birding-April-2012.pdf

http://www.birdingextremadura.com/web/contenido/natura/2011tours/8th15thMay2011.pdf

http://www.surfbirds.com/trip_report.php?id=1815

Itinerář

27. 4. – přílet, Embalse de Arrocampo, Navalmoral de la Mata

28. 4. – Jaraicejo, Santa Marta de Magasca

29. 4. – Trujillo, Belén

30. 4. – Monfragüe

1. 5. – Campo Lugar, Rio Ruecas, Reserva nacionál de Cijara

2. 5. - Sierras de las Villuercas

3. 5. – Villafranca de los Barros , Alange, Merida

4. 5. – Monfragüe

5. 5. - odlet


Trip report

V následujícím reportu nejsou zapsány všechny pozorované druhy a všichni pozorovaní jedinci. Všechny pozorované druhy jsou v seznamu na konci.

 

27. 4. 2013

polojasno, 9 st., v noci déšť

V 7:40 odlétáme z Prahy do Madridu. Na letišti si půjčujeme auto (Opel Zafira) a jedeme jihozápadně, směr Navalmoral de la Mata. Již cestou po dálnici pozorujeme různé druhy dravců, prvního orla nejmenšího, jednoho nedospělého orla skalního, hojné luňáky hnědé, ojedinělé luňáky červené, několik supů bělohlavých a motáka lužního. Přes cestu přelétavají volavky rusohlavé a na pumpě studujeme špačky černé.

U Navalmoral de la Mata odbočujeme na Trujillo, ale už po 10 km odbočujeme k nádrži Embalse de Arrocampo, kde je našim hlavním cílem slípka modrá. Nedaleko Almaraz nalézáme hnízdo ťuhýka pustinného a několik poštolek jižních. V jižní části nádrže u Almaraz slípky nevidíme, ale můžeme si dostatečně užít křik desítek rybáků černozobých . Dvě slípky modré nakonec najdeme přímo u pozorovatelny č. 1, která je přístupná z vesnice Saucedilla.

 

 slíp1

Slípka modrá, Foto: Jenda Havránek

cattle upravený-12

Volavka rusohlavá, foto: Michal Šindel

tuhýk pus upravený-1

Ťuhýk pustinný, foto: Michal Šindel

Vracíme se zpátky do Navalmoral na nákup potravin, cestou pozorujeme první straky modré a u odbočky na Belvis de Monroy vidíme z auta luňce šedého. Rychle vystupujeme, vybíháme na násep u dálnice a pozorujeme dva lovící luňce. Odjíždíme na místo u městečka Jaraicejo, které v jednom reportu nazývají nebem pro pěnice. Lokalita je přístupná z cesty N-V vedoucí na sever z Jaraiceja.  Asi po 2 km silnici N-V kříží na obou stranách hlinitá cesta. My jsme jeli doprava, tedy východně. A hned následně odbočili doleva. U prvních stromů jsme našli ideální místo na stanování.


28. 4. 2013

polojasno, ráno 3st., v noci déšť

Jaraicejo

jaraicejo

Foto: Michal Šindel

Ráno procházíme okolí a hledáme pěnice, poměrně bez problémů nacházíme pěnice kaštanové (více než 10 ex.), dvě pěnice bělohrdlé a dvě pěnice mistrovské. Pěnici vousatou nachází v příštích dnech na této lokalitě jen Jenda, pěnici brýlatou nenajdeme vůbec. Přímo ke stanům si nás přichází prohlednou pár ťuhýků rudohlavých (v příštích dnech jeden z nejhojnějších druhů). Po oteplení se začínají ukazovat dravci. Mimo jiné první supi hnědí a obě fáze orla nejmenšího. V okolí je také hodně chocholoušů, kteří si ozývají trochu jinak než chocholouši obecní. Domníváme se, že se jedná o chocholouše vavřínové. Jednoho (na západní straně od cesty N-V) se mi daří dokladově vyfotit. Jedeme do stepí u Santa Marta de Magasca. Cestou zastavujeme jižně u Trujilla kvůli dvěma orlíkům krátkoprstým.

pěn kaš upravený-1

 Pěnice kaštanová, foto: Michal Šindel

choch vav

Chocholouš vavřínový, foto: Michal Šindel

tuhýk rud

Ťuhýk rudohlavý, foto: Michal Šindel

Ze silnice Trujillo – Caceres odbočujeme na sever, směr Santa Marta de Magasca (CC 57.1). Na začátku cesty pozorujeme ťuhýky rudohlavé, straky modré, vrabce pokřovní, orebice rudé, orly nejmenší a 3 kukačky chocholaté. Asi po 5 kilometrech u informační tabule odbočujeme doprava do stepí. Okolo nás prozpěvují desítky kalander zpěvných, přelétává šest stepokurů písečných. Na zemi nacházíme pár stepokurů krásných. Následně se kousek od nás zvedá dalších 26 stepokurů krásných. Dále vidíme 14 dropů velkých a čtyři samce dropa malého. Máme štěstí, jeden toká při západu slunce cca 35 m od auta. Super zážitek, dělám svou nejlepší digiscopingovou fotku schovaný za autem přes otevřená okna.

Kalandra zpěvná1

Kalandra zpěvná, foto: Martin Šerek

stepok upravený-12

 Stepokur krásný, digiscoping: Michal Šindel

drop1 upravený-21

Drop malý, digiscoping: Michal Šindel

Jedeme zpátky na nocoviště u Jaraiceja, přes noc se ozývá lelek rudokrký


29. 4. 2013

ráno vytrvalý déšť, postupně jen přeháňky

Jedeme do Trujilla, kde se rozdělujeme Jenda s Martinem shání PB bombu, Michal a já procházíme starobylé město s hnízdy čápů. Má tu být přímo na náměstí kolonie poštolek jižních a rorýsi šedohnědí. Pár poštolek nacházíme v okolí, rorýse jen obecné. Nejzajímavější jsou dvě břehule skalní. U Trujilla je malá nádrž Embalse de la Albuera kde pozorujeme tri pisily čáponohé

 pisila1

Pisila čáponohá, foto: Jenda Havránek

Z Trujilla jedeme východně do vesnice Belén, projíždíme ji a jedeme směr Torrecillas de la Tiesa. Pozorujeme orla nejmenšího, který uloví špačka černého. Vzápětí se mu jej pokusí ukrást luňák hnědý, čehož špaček využije a odletí. Dále pozorujeme mimo jiné dva orly skalní, jednoho dropa malého, dva dropy velké a dvě káně lesní. Vracíme se stejnou cesto zpět.

Jedeme cestou CC 128 směr Monroy, ťuhýky rudohlavé ani nepočítáme, pustinných je pět. Severně od Santa Marty je na louce 16 stepokurů krásných. Zastavujeme u mostu přes Rio Almonte a pozorujeme hojné vlaštovky skalní a několik břehulí skalních. Spíme severně od Monroy blízko piniového háje s hnízdy čápů. V noci se ozývá lelek rudokrký.

stepokuři1

Stepokuři krásní, foto: Jenda Havránek

břeh sk upravený-1

Břehule skalní, foto: Michal Šindel


30. 4. 2013

Zataženo, odpoledne postupně polojasno

Tento den věnujeme Monfragüe. Vyjíždíme na parkoviště pod Castillo de Monfragüe. Nahoře nalézáme skalníky modré, strnady viničné, pozorujeme supy bělohlavé na hnízdech a konečně se nám ukazuje pár supů mrchožravých. Sjíždíme dolů a zastavujeme u Salta del Gitana. Supi na hnízdech se zde dají pozorovat z ještě větší blízkosti, takže si prohlížíme různě stará mláďata. Těsně nad vodou hnízdí čáp černý. Objevuje se i standardní dvojice: skalník modrý, strnad viničný. Další zastávkou je La Tajadilla, kde zatím marně vyhlížíme orla jestřábího. Fotíme aspoň straky modré pomocí chleba rozloženého na odpadkovém koši. Na La Higuerille vidíme prvního dnešního supa hnědého. Poslední zastávkou v Monfragüe je Portilla del Tietar, kde má být největší šance na orla iberského. U auta se na něj ptám birderů, kteří mi odpovídají, že jej před chvílí viděli, a že hnízdí kousek za horizontem. Po chvíli čekání máme štěstí a jeden přelétává okolo nás. Jedeme spát k Jaraiceju, kde se přes noc zase ozývá lelek rudokrký.

sup 1 upravený-12

Sup bělohlavý, digiscoping: Michal Šindel

Straka modra1

Straka modrá, foto: Martin Šerek


1. 5. 2013

Polojasno, oteplování

Dopoledne navštěvujeme další stepní lokalitu na západ od Campo Lugar. Vidíme přelétávat jednoho dytíka úhorního, tokat dva samce dropa malého a tři samce dropa velkého. Je zajímavé, že i v této suché oblasti se nachází cistovník. Vrcholem zdejších stepí je 6 stepokurů písečných v letu.

Od Campo Lugar jedeme jižně k rýžovým polím. Jsou, ale zcela suchá. Jedeme tedy na východ, směrem k Madrigalejo. Dvakrát při tom na různých místech přejíždíme Rio Ruecas. Vždy zastavujeme a vyplatí se to. Na první zastávce pozoruji a fotím samici tygříčka tečkovaného a pozorujeme zpívajícího sedmihláska švitořivého. Při druhém přejezdu přes řeku nacházíme cca 10 astrildů vlnkovaných. Samozřejmě, že nemůžou chybět cetie a cestovníci. Přibližně 4 km severně od Madrigaleja nacházíme dva dytíky úhorní a dva mandelíky hajní.

red av

Tygříček tečkovaný, foto: Michal Šindel

com wax1

Astrild vlnkovaný, foto: Michal Šindel

Mandelík hajní1

Mandelík hajní, foto: Martin Šerek

Pak jedem směrem k Reserva nacionál de Cijara, kde by podle Where to Watch měl být hojný vrabec skalní. Zvláště mezi městy Helechosa a Bohonal. Vrabce však nenacházíme. Zato v této rezervaci pozorujeme celkem dva orlíky. Spíme kousek před Sevillejou de la Jarou u cesty z Anchures.


2. 5. 2013

polojasno, max. 18 st.

Ráno zjišťujeme, že v našem okolí je hojná pěnice kaštanová, Jenda pozoruje pěnici vousatou a strnada zahradního, přelétává kavče červenozobé.

Jedeme do Guadalupe, dnešním cílem je pohoří Sierras de las Villuercas, kde budeme hledat orla jestřábího Cestou pozorujeme další dva orlíky krátkoprsté na sloupech vysokého napětí. Z Guadalupe vyjíždíme na nejvyšší vrchol Villuercas (1601m. n. m.). Dostáváme se autem se jen pár metrů pod vrchol, který je jeden velký heliport. Pozorujeme zde strnady viničné a přelet jednoho kavčete červenozobého. Na cestě dolů často zastavujeme a posloucháme jestli se neozve budníček horský. A ozval se. Na nahrávku reaguje velmi hezky a pěkně se nám ukazuje, vyfotit jej však nestačíme. Po sjezdu z vrcholu odbočujeme na sever s tím, že celé pohoří objedeme. Michal J. si v tu chvíli všímá tří orlů. Dva orli nejmenší a jeden jestřábí. Zastavujeme v Cabaňas del Castillo a na zříceninu vystupujeme pěšky. Na vrcholku pak strávíme překrásný večer: sup bělohlavý (hojný), sup hnědý , sup mrchožravý (2), orlík krátkoprstý (2), orel jestřábí, včelojed lesní, ostříž lesní, sokol stěhovavý, poštolky obecné. Poprvé pozorujeme rorýse velké a samozřejmě tradiční dvojici (skalník modrý, strnad viničný). Martin při sestupu fotí dvě kavčata červenozobá. Nocujeme u Jaraiceja.

strnad vi

 Strnad viničný, foto: Michal Šindel

cabanos

Cabaňas del Castillo, foto: Michal Šindel

Kavče červenozobé1

Kavče červenozobé, foto: Martin Šerek


3. 5.  2013

Jasno, max. 24 st.

Jedeme na jih pod Meridu do oblasti Tierra de Barros blízko Villafranca de los Barros, kde neúspěšně hledáme pěvce ryšavého. Přesunujeme se k Embalse de Alange. Je zde asi 10 rybáků černozobých a první a jediný racek – racek chechtavý. Na pobřeží u města Alange hledáme bělořity černé, opět neúspěšně. Pak však přichází odměna v podobě pozorování páru orlů jestřábích u hradu u města Alange. Jedeme do Meridy, podívat se na okolí románského mostu. Je tu kolonie cca 40 volavek stříbřitých, nad hlavou nám prolétávají volavky rusohlavé a červené, to vše uprostřed města. Krátce vidíme plavat slípku modrou. Spíme u Monroy.

Rybák černozobý1

Rybák černozobý, foto: Martin Šerek


4. 5. 2013

Jasno

Počasí nám přeje a tak se rozhodujeme se, že si znovu zopakujeme Monfragüe. Začínáme stejně na Castillo de Monfragüe. Navíc oproti minulé návštěvě pozorujeme na dálku orla iberského. Sjíždíme dolů a na Salto del Gitáno pozorujeme rovnou pár orlů iberských. Samice neustále nahání samce. Cestou k turistickému centru Villaereal de San Carlos se nám ukazuje orel jestřábí. Závěr v Monfragüe patří Portilla del Tietár. A zase máme štěstí další dva orli iberští. Dnes máme na dravce opravdu štěstí a tak ještě jedeme na místo, kde jsme první den viděli luňce šedé. Cestou se stavujeme u Embalse de Arrocampo a pak už hurá na luňce. Po hodinovém hledání (oblast mezi městy Saucedilla, Belvis de Monroy a Navalmoral) a prohlížení každého sloupu VN jej nalézáme. Jedeme za ním a pozorujeme úspěšné ulovení hlodavce. Jedeme na naše nocoviště – Jaraicejo.

monfr

Pohled z Castillo de Monfrague, foto: Michal Šindel

orel ib

Orel iberský, foto: Jenda Havránek

orel jest

 Orel jestřábí, foto: Jenda Havránek

luněc

Luněc šedý, foto: Jenda Havránek


5. 5. 2013

Vstáváme o půl páté a jedeme do Madridu, vracíme auto a přibližně v 16 hodin jsme v Praze.

 

Birdlist

Kopřivka obecná(Gadwall): 1ex. na Embalse de Arrocampo

Kachna divoká (Mallard): několik ex v Meridě

Potápka malá (Little Grebe): 1 ex. na Embalse de Arrocampo, hnízdo na Embalse de la Albuera

Kormorán velký (Great Cormorant): několik ex. na Embalse de Arrocampo, přelet 1 ex. u Portilla del Tietár

Bukáček malý (Little Bittern): 1 ex. na Embalse de Arrocampo

Kvakoš noční (Black-crowned Night Heron): 1 ex. na Embalse de Arrocampo

Volavka rusohlavá (Cattle Egret): v nižších lokalitách běžná, desítky ex.

Volavka popelavá (Grey Heron): pozorovány pouze jednotlivé ex.               

Volavka červená (Purple Heron): několik ex. na Embalse de Arrocampo v Meridě a na Embalse de Alange

Volavka stříbřitá (Little Egret): několik ex. na Embalse de Arrocampo, hnízdní kolonie v Meridě, přelítávající ex. ve stepích, několik ex. na Embalse de Alange

Čáp černý (Black Stork): hnízda v Monfragüe (Salto del Gitano, Portilla del Tietár)

Čáp bílý (White Stork): velmi hojný i několik hnízd na jedné střeše, hnízdí běžně i na stromech

Poštolka jižní (Lesser Kestrel), několik ex v okolí Trujilla a v okolí Embalse de Arrocampo, Campo Lugar, Belén,

Poštolka obecná (Common Kestrel): běžná

Sokol stěhovavý (Peregrine Falkon): 1 ex. Salto del Gitano, 1 ex. Cabaňos del Castillo,

Ostříž lesní (Hobby): 1 ex. Cabaňos del Castillo,

Luněc šedý (Black-winged Kite), 2 ex u Navalmoral, 1 ex. Saucedilla,

Luňák červený (Red Kite): celkem pozorováno do 5 ex

Luňák hnědý (Black Kite): hojný, pozorovány i hejna cca 10 ex.

lunák

Foto: Jenda Havránek

Sup mrchožravý (Egyptian Vulture): 2 ex. Castillo de Monfragüe, 2 ex. Embalse de Garcia de Sola, 2 ex. Cabaňos del Castillo, 1 ex. Villareal de San Carlos

Sup bělohlavý (Griffon Vulture): hojný, ve velkých počtech zejména v Monfragüe

sup běl

Foto: Jenda Havránek

Sup hnědý (Black Vulture): pozorovány každý den jednotlivé ex.

sup hně

Foto: Jenda Havránek

Orlík krátkoprstý (Short-toed Eagle): 2 ex jižně od Trujilla, 4 ex. Reserva nacionál de Cijara a okolí, 2 ex. Cabaňos del Castillo,

Moták pochop (Marsh Harrier): 2 ex u Embalse de Arrocampo, pár u Madrigaleja – samec velmi kontrastně zbarven

Moták lužní (Montagu's Harrier), pozorován ve stepích Santa Marta a Belén

Krahujec obecný (Eurasian Sparrowhawk): 1ex. Reserva nacionál de Cijara

Káně lesní (Common Buzzard): překvapivě vzácný dravec, celkem jsme pozorovali do 5 ex.

Včelojed lesní (Honey Buzzard): 1 ex. Cabaňos del Castillo

Orel iberský (Spanish Imperial Eagle), celkem pozorovány dva páry (Salto del Gitano, Portilla del Tietár)

Orel jestřábí (Bonelli's Eagle): 1 ex. na hlavní silnici pod Villuercas, 1 ex. Cabaňos del Castillo, 2 ex. Alange, 1 ex. v Monfragüe u Villareal de San Carlos

Orel nejmenší (Booted Eagle): pozorován denně v malých množstvích

světlý

Foto: Jenda Havránek

tmavý

Foto: Jenda Havránek

Orel skalní (Golden Eagle): 1 ex na cestě z Madridu, 2 ex. Belén

Orebice rudá (Red-legged Partridge): v malých počtech pozorována denně

Orebice ruda

Foto: Martin Šerek

Křepelka polní (Common Quail): hlas slyšen na více místech např. nocoviště u Monroy, Rio Ruecas

Drop velký (Great Bustard): 12 + 2 Santa Marta, 2 Belén, 3M Campo Lugar

Drop malý (Little Bustard): 4 M Santa Marta, 1M Belén, 2M Campo Lugar

Slípka modrá (Purple Swamphen): 2 ex. na Embalse de Arrocampo

Slípka zelenonohá (Common Moorhen): několik ex. na Embalse de Arrocampo a v Meridě

Lyska černá (Coot): cca 20 ex. na chovném rybníku za supermarketem v Trujillu, několik ex.na Embalse de Arrocampo

Dytík úhorní (Stone-curlew): 1 ex. Campo Lugar, 2 ex. severně od Madrigaleja

Pisila čáponohá (Black-winged Stilt): 2 ex. přelet na stepích Santa Marta, 3 ex. Embalse de la Albuera

Kulík říční (Little Ringed Plovej): jedno pozorování na kanálu v Tierra de Barros

Pisík obecný (Common Sandpiper): 2 ex na hrázi Embalse de Arrocampo

Vodouš šedý (Greenshank): 1 ex. na hrázi Embalse de Arrocampo, 3 ex stepi Santa Marta

Racek chechtavý (Black-headed Gull): 1 ex. Embalse de Alange

Rybák černozobý (Gull-billed Tern): desítky ex. na Embalse de Arrocampo, cca 10 ex. Embalse de Alange

Stepokur krásný (Pin-tailed Sandgrouse): 26 + 2 Santa Marta, 16 ex. severně od Santa Marty,

Stepokur písečný(Black-bellied Sandgrouse): 6 ex. Santa Marta, 6 ex. Campo Lugar

Hrdlička zahradní (Collared Dove), běžná, pozorována na více místech

Hrdlička divoká (Turtle Dove) 2 ex u Monroy

Kukačka chocholatá (Great Spotted Cuckoo): 3 ex. na cestě do Santa Marty

Kukačka obecná (Common Cuckoo): několik ex pozorováno na více místech

Sýček obecný (Little Owl): celkem na různých místech 3 ex.

Lelek rudokrký (Red-necked Nightjar): charakteristicky se přes noc ozýval u Jaraiceja a Monroy

Rorýs velký (Alpine Swift): cca 10 ex. Cabaňos del Castillo, 5 ex. u Alange,

Rorýs obecný (Common Swift): běžný

Mandelík hajní (European Roller): 2 ex. severně od Madrigaleja

Ledňáček říční (Common Kingfisher): 2 ex. na Embalse de Arrocampo

Vlha pestrá (European Bee-eater): pozorovány denně v hejnech do 10 ex.

Dudek chocholatý (Eurasian Hoopoe): pozorován často, jednotlivé ex.

Žluna zelená (Green Wodpecker): hlas v lese korkových dubů u Jaraicejo

Strakapoud velký (Great Spotted Woodpecker): pozorován u Portilla del Tietár a Castillo de Monfragüe

Ťuhýk pustinný (Iberian Grey Strike): pozorován denně v malých počtech

Ťuhýk rudohlavý (Woodchat Shrike): běžný, široce rozšířený

Žluva hajní (Golden Oriole): pozorováno do 5 ex , na různých místech

Sojka obecná (Eurasian Jay): pozorována na Villuercas a v Reserva nacionál de Cijara

Straka modrá (Azure-winged Magpie): běžná, široce rozšířená

Straka obecná (Common Magpie): běžná

Kavka obecná (Western Jackdaw): běžná na stavbách

Kavče červenozobé (Red-billed Chough): 1 ex. Sevilleja de la Jara, 2 ex. Cabaňos del Castillo

Krkavec velký (Raven): pozorován jednou ve Villafranca de los Barros

Sýkora koňadra (Great Tit): lokálně hojná

Sýkora modřinka (Blue Tit): lokálně hojná

Sýkora parukářka (Crested Tit): pouze v Reserva nacionál de Cijara

Moudivláček lužní (Penduline Tit): pozorován jednou u vodního kanálu severně od Madrigaleja

Mlynařík dlouhoocasý (Long tailed Tit): několik ex. u Ria Ruecas

Vlaštovka obecná (Barn Swallow): běžná

Břehule skalní (Crag Martin): běžná, mosty (Rio Almonte), města (Trujillo) a skály (Monfragüe)

Jiřička obecná (House Martin): běžná

Vlaštovka skalní (Red-rumped Swallow): pozorována denně, běžná

vlašt sk upravený-21

Foto: Michal Šindel

Kalandra zpěvná (Calandra Lark): běžná ve stepích Santa Marta, Belén, Campo Lugar

Chocholouš obecný (Crested Lark): běžný, všudypřítomný

Chocholouš vavřínový (Thekla Lark): bezpečně určen pouze u Jaraicejo

Skřivan lesní(Wood Lark): několik ex. na různých místech např. : Villuercas, Castillo de Monfragüe,

Skřivan polní (Common Skylark): pouze jednou slyšen zpěv

Cistovník rákosníkový (Zitting Cisticola): na vhodných místech běžný, často společně s cetií

Cetie jižní (Cetti's Warbler): na vhodných jen trochu mokrých místech běžná

Cvčilka slavíková (Savi's Warbler): 1 ex u Embalse de Arrocampo

Rákosník velký (Great Reed Warbler) několik ex naEmbalse de Arrocampo a u Madrigalejo

Rákošník obecný (Reed Warbler): několik ex. na Embalse de Arrocampo

Sedmihlásek švitořivý (Melodious warbler): 1 ex. Rio Ruecas

Pěnice černohlavá (Blackcap): 1 ex. zpívá u Portilla del Tietár

Pěnice kaštanová (Dartford Warbler): cca 10 ex u Jaraicejo a Sevilleja de la Jara

Pěnice bělohrdlá (Sardinian Warbler): jednotlivé ex. u Jaraiceja, Sevilleja de la Jara a Portilla del Tietár

Pěnice mistrovská (Western Orphean Warbler): 2 ex u Jaraicejo

Pěnice vousatá (Subalpine Warbler): Jaraicejo a Sevilleja de la Jara, pouze Jenda H.

Budníček horský (Western Bonellis Warbler): 1 ex. Villurcas

Budníček menší (Chiffchaff): 1 ex. u Madrigaleja

Střízlík obecný (Wren): místně hojný, např. na Castillo de Monfragüe

Šoupálek krátkoprstý (Short-toed Treecreeper): několik ex. na Castillo de Monfragüe a Villuercas

Špaček černý (Spotless Starling): běžný, všudypřítomný

Pěvuška modrá (Dunnock): 1 ex na Villuercas

Drozd bravník (Mistle Thrush): pozorovány jednotlivé ex. na více místech

Kos černý (Blackbird): hojný

Slavík obecný (Common Nightingale: hojný

Rehek domácí (Black Redstart): pozorován skalách Cabaňas del Castillo a na Villurcas

Bramborníček černohlavý (Common Stonechat): běžný

Bramborníček hnědý (Whinchat): pár u Belén

Červenka obecná (Robin): několik ex. při výjezdu na Villuercas

Bělořit šedý (Northern Wheatear), 1F stepi u Santa Marty, pár u Campo Lugar, 1F Sevilleja de la Jara

Skalník modrý (Blue Rock Thrush): pozorováno i více ex. na Castillo de Monfragüe, Salto del Gitano, La Tajadilla, Portilla del Tietár, Alange a Cabaňas del Castillo

skalník upravený-1

Foto: Michal Šindel

Lejsek šedý (Spotted Flycatcher): 1 ex. Embalse de Arrocampo

Lejsek černohlavý (Pied Flycatcher): 1 ex Rio Ruecas

Vrabec domácí (House Sparrow): hojný

Vrabec polní (Tree Sparrow) :hojný

Vrabec pokřovní (Spanish Sparrow): hejno desítek ex. na cestě do Santa Marty, několik ex. u Belénu a mostu přes Rio Almonte

vrabec pokř upravený-1

 

Tygříček tečkovaný (Red Avadavat): 1F Rio Ruecas

Astrild vlnkovaný (Common Waxbill): cca 10 ex. Rio Ruecas

Konipas bílý (White Wagtail): pozorován jen dvakrát

Konipas horský (Grey Wagtail): pozorován jednou v Reserva nacionál de Cijara

Pěnkava obecná (Common Chaffinch), pozorováno jen několik ex.

Zvonohlík zahradní (European Serin), běžný

Stehlík obecný (European Goldfinch), hojný

Konopka obecná (Common Linnet), pozorováno jen několik ex.

Dlask tlustozobý (Hawfinch): pozorován jednou v Reserva nacionál de Cijara

Zvonek zelený (Greenfinch) pozorován pouze u Villafranca de los Barros a Rio Ruecas

Strnad zahradní (Ortolan Bunting): 1 ex. zpívá u Sevilla de la Jara

Strnad luční (Corn Bunting): běžný, všudepřítomný

Strnad viničný (Rock Bunting): pozorováno i více ex. na Castillo de Monfragüe, Salto del Gitano, Portilla del Tietár, Villurcas a Cabaňas del Castillo



Jen přihlášení mohou komentovat