Jsou místa kam se rád vracím

Hel-Sobieszewo-Piaski

Ostrov Sobieszewo v severovýchodní části Polska. Přírodní rezervace Mewia Lacha:

je rájem jak pro ptáky tak i pro ornitology. Její západní část je významná pro hnízdění rybáků a dalších druhů. V těchto místech je i kroužkovací stanice. V severovýchodní části jsou jednotlivé ostrůvky na, kterých ptáci podle roční doby hnízdí, odpočívají, sbírají potravu. Je možné zde pozorovat mimo jiné i rybáky severní, rybáky malé, rybáky velkozobé, bahńáky, spousty racků, orly mořské a při troše štěstí i lovící a odpočívající tuleně kuželozubé. Tyto dvě části rezervace dělí řeka Wisla, která zde ústí do Baltského moře. Je to opět další z možností pro sledování ptáků. Při naší poslední návštěvě zde lovilo kolem 600 racků malých, lyskonoh úzkozobý, u břehů jespáci obecní, pisíci obecní, vodouši rudonozí, kameňáčci, jespáci malí. Přes řeku Wislu Vás přepraví během sedmi minut trajekt Šwibno-Mikoszewo. Ze západní strany této rezervace se dá projít podél pobřeží až k přírodní rezervaci Ptačí ráj. Chůze pískem není tak snadná, ale určitě to stojí za to. Směrem na východ můžete dojet až do oblasti Piaski odkud je to asi 5 km ke státní hranici s Ruskem. Pokud je někdo nespavec jako já má možnost si před východem slunce zajít na místní pláže, koncentrace racků, ale i bahňáků na plážích je příjemným začátkem dne. Loví zde rybáci, kormoráni jsou to neskutečné zážitky.

IMG 0072

Rybáci severní/Sterna sandvicensis

Přesuneme li se na severozápad je našim cílem Helská kosa. Poloostrov o délce cca 35 km nabízí řadu míst k pozorování ptáků po obou jeho březích a nejen to. Vede tudy cyklostezka od Wladyslawowa přes Chalupy, Kužnici, Jastarnii, Juratu a Hel. Téměř ve všech střediscích jsou menší přístavy, vede tudy železnice. V Helu je provozováno fokárium, rozšiřují se tu stezky pro turisty což asi neprospívá místní fauně. Letos jsme měli to štěstí pozorovat zde samce tuleně kuželozobého, skupinu rybáků severních (cca. 57 ex), rybáka černozobého.

kulík písečný

kulík písečný/Charadrius hiaticula

Osobně jsem tyto oblasti navštívil asi pětkrát a prostě jsem si je oblíbil. Letní, podzimní i zimní období zde má své kouzlo.

Mewa z fladra

Není to jen o pozorování ptáků, jsou zde k navštívení památky, polská kuchyně je taky znamenitá (ryby, žurek, regionální pivo) vše přispívá ke spokojenému pobytu.

Doporučuji k návštěvě.

Luboš.

Jen přihlášení mohou komentovat