O tom, že je u nás ve středu Evropy považován výskyt volavky vlasaté za velmi ojedinělý a výjimečný není jistě pochyb. Stačí se podívat na stránky Faunistické komise ČR, kde je zdokumentováno 35 výskytů volavky vlasaté v ČR od roku 1951 do loňského roku. Z uvedené statistiky FK je patrné, že v Záhlinicích na Kroměřížsku byla naposledy pozorována před deseti lety v dubnu 2002. Sám jsem měl to štěstí, že jsem tam tenkrát byl a zkušení ornitologové mi ji ukázali.

Letos 4. července, když jsem přišel k Němčickému rybníku, tak jsem se velmi zaradoval, že konečně letos poprvé vidím kvakoše. Postavil jsem stativák, zaostři a bylo po radosti. Nebyl to kvakoš, na nějž jsem se těšil, ale volavka vlasatá. Řekl jsem si, když neudělala radost mě, tak ji možná udělá ostatním a rozeslal jsem esemesky přátelům.

Za půl hodiny mi již volal Zdeněk Němeček, zda jsem ještě v Záhlinicích, že jel kolem bez dalekohledu jen s foťákem a chtěl by ji také vidět. Vrátil jsem se tedy k Němčickému rybníku a společně jsme ji pozorovali. Při pokusu o přiblížení po západní hrázi jsme vyplašili z vrby dva kvakoše, tak jsem měl nakonec i já radost z pozorování druhu na nějž jsem se několik dní těšil.

Přijeďte se potěšit pozorováním volavky vlasaté i vy, kdoví kdy se zde zase objeví.

alt

volavka2

Jiří Šafránek

Jen přihlášení mohou komentovat