P2390458 MOS EFP 865x

V sobotu 1. října proběhl v Tovačově Evropský festival ptactva, který je nejvýznamnější podzimní akcí pro ornitology, pozorovatele ptáků i milovníky přírody. U Hradeckého rybníka se letos sešel rekordní počet zájemců o pozorování ptáků i díky tomu, že zde byly k vidění a odzkoušení nejnovější modely dalekohledů přerovské firmy Meopta – optika.

Ptačího festivalu se každoročně zúčastňují desetitisíce zájemců o pozorování ptáků, a to dokonce ve 40 zemích světa. V České republice festival pořádá Česká společnost ornitologická a její pobočky na desítkách míst. Na střední Moravě jej organizuje každoročně Moravský ornitologický spolek – středomoravská pobočka ČSO.

P2390469 MOS EFP 865

Účastníci akce si letos pod vedením zkušených pozorovatelů prohlédli Křenovský a Hradecký rybník a společně pozorovali 1003 ptáků 44 druhů. K nejvzácnějším druhům, který většina z nich viděla poprvé v životě, patřil jespák křivozobý, polák malý a sýkořice vousatá. Účastníci festivalu krátce zahledli také přelet hejnka kulíků zlatých, kolih velkých a jespáků bojovných. Na bahnech upuštěného rybníka pozorovali čejky chocholatá, bekasiny otavní, jespáky obecné a slípky zelenonohé. Ze severských kachen měli možnost vidět ostralky štíhlé a hvízdáky eurasijské. Evropský festival ptactva se letos ornitologům vydařil rovněž díky mimořádně pěknému počasí.

Pokud se budete chtít zúčastnit poslední letošní ornitologické exkurze pro veřejnost, můžete přijet do Tovačova v sobotu 26. listopadu. Exkurze začíná v 10.50 hodin u sádek. Veškeré informace najdete na webu Moravského ornitologického spolku (http://www.mos-cso.cz/cz/exkurze).

Jen přihlášení mohou komentovat