3x klub 865

Foto: Patrik Spáčil, Lumír Pilch a Jaromír Kříž.

Ornitologové na Moravě pozorovali tři velmi vzácné ptačí druhy, které málo kdo z nich někdy předtím viděl. Jde o orla stepního, ouhorlíka černokřídlého a chaluhu malou.

Orel stepní je doma v rozlehlých pláních na sever od Kaspického moře. Do střední Evropy se zatoulá velmi vzácně. V České republice je to jeho pátý výskyt v historii.

orel stepni3 foto J.Kriz klub

Foto:  Jaromír Kříž.

Objevil ho 27. srpna ornitolog Pavel Shromáždil v polích u obce Skaštice a Břest na Kroměřížsku. Orel stepní se zde zdržoval několik dní díky velkému výskytu hrabošů polních, které zde lovili i další dravci a desítky čápů a volavek. Naposledy byl pozorován 2. září a ornitologové předpokládají, že se přesunul s ostatními dravci na jiné pole v okolí.

DSC 2984kop klub

Foto: Jaromír Kříž.

V době kalamitního výskytu hrabošů zde bylo pozorováno více než 50 čápů bílých, desítky volavek bílých a popelavých, velké množství kání, poštolek a motáků pochopů. Na polích u Břestu se objevil i orel královský a několik orlů křiklavých. Všichni tito ptáci se zde několik dní živili přemnoženými hraboši.

Další ornitologickou raritou je ouhorlík černokřídlý, který žije v mokřadech na sever od Černého moře a zimuje v Jižní Africe. Do střední Evropy se zatoulá velmi zřídka.

ouhorlik3 foto P.Spacil klub

Foto: Patrik Spáčil.

Ouhorlíka objevil 1. září na štěrkopískovně u Majetína ornitolog Patrik Spáčil. Pták se přidal k hejnu čejek chocholatých a později celé hejno odletělo na obilné strniště u obce Kokory.

ouhorlik1 foto P.Spacil klub

Foto: Patrik Spáčil.

V následujících dnech jej zde pozorovali i další ornitologové a pozorovatelé ptáků. Vzhledem k tomu, že jde o teprve třetí výskyt tohoto druhu v České republice. Proto se na něj přijeli podívat ornitologové nejen z celé Moravy, ale i z Čech.

Třetí ptačí raritou, která se objevila na Moravě je chaluha malá, kterou objevil ornitolog Lumír Pilch 2. září na poli u obce Velké Albrechtice na Novojičínsku.

chaluha2 foto L.Pilch klub

Foto: Lumír Pilch.

Chaluhy jsou příbuzné racků a žijí v tundře na severu Evropy a jen velmi vzácně se zatoulají až k nám. Chaluha malá se u nás objevila již více než desetkrát a i tak považují ornitologové její výskyt za velmi výjimečný.

chaluha3 foto L.Pilch klub

Foto: Lumír Pilch.

 

Zdroje informací:
Ornitologická pozorování na: https://birds.cz/avif/ a https://ebird.org/home a http://fkcso.cz/fk/
Lars Svensson: Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého Východu

Jen přihlášení mohou komentovat