P2340102 chatrc rez

Občas se objeví velmi zajímavé ornitologické pozorování z Heřmanického rybníku, který leží na severu Ostravy. Nikdy jsem tam nebyl, a proto jsme zařadili tento rybník do plánu naši výpravy po zajímavých lokalitách Slezska.

Již při pohledu na satelitní fotografii lokality mne zaujali desítky staveb přímo nad hladinou, ke kterým vedou dlouhé chodníčky rákosím. Něco podobného jsem u nás na žádném rybníku neviděl. V reálu nejsou jen chaty na kůlech, ale i lávky k nim vedoucí. Některé jsou navíc opatřeny i padacími mosty se zámkem, asi proti nezvaným návštěvníkům. Napočítal jsem zde 67 chatek a chatrčí nad hladinou rybníka.

OV Hermanicky r mapa cesta

Obr. 2. Mapa lokality s označenou přístupovou cestou a pozorovatelnou.

I přesto, že jde o lokalitu velmi hustě osídlenou rybáři, tak zde každoročně hnízdí několik párů sýkořic vousatých, slavíků modráčků a v okolí rybníka hnízdí i hýli rudí. V loňském roce zde byl dokonce pozorován racek Sabinův, což je šesté zdokumentované pozorování tohoto druhu v ČR.

P2340119 podjezd

Obr. 3. Vstupní branou k Heřmanickému rybníku je podjezd pod železniční tratí.

K Heřmanickému rybníku se dostanete z jihu u ulice Orlovská a potom podjezdem pod železniční tratí. Je tam zákaz vjezdu, ale místní nám dali dvě rady. Za prvé, tento zákaz vjezdu neřešte, nikdo z místních jej také nedodržuje a za druhé, od auta se vzdalujte pouze na dohled, pokud jím chcete odjet. Ač neradi, tak jsme uposlechli dobře míněných rad a pokračovali dál i s vozem. Za podjezdem je křižovatka, na níž se musíte rozhodnout, zda objedete lokalitu z východu nebo ze západu. Obě cesty vedou na severní břeh rybníka, ale tam se nepotkávají. Tedy až na jejich spojnici, která nemusí být průjezdná. Na východní cestě je naučná stezka ČSOP, která končí u ornitologické pozorovatelny. Západní cestou se dostanete až za Vrbickou Stružku, kde je možno zaslechnout a při troše štěstí i pozorovat hýly rudé.

My jsme se vydali západní cestou kolem doutnající haldy, která připomíná, z čeho žije tento kraj. Na severní straně rybníka jsme minuli pozorovatelnu, ukrytou za stromy a dorazili do oblasti plné černých skládek a odpadků. A právě zde zpívalo několik hýlů rudých.

P2340107 pozorovatelna Hr

Obr. 4. Ornitologická pozorovatelna je pouze vyvýšené pódium, ale ke svému účelu nám posloužila dobře.

Cestou zpět se nám podařilo najít nenápadnou spojovací cestu k pozorovatelně. Byla průjezdná, tak jsme se po ni vydali kolem rybníka po východním břehu. Uprostřed cesty je závora, která byla naštěstí pro nás odemčená.

Heřmanický rybník je velmi svérázná lokalita a stojí zato ji navštívit a to nejen pro množství zajímavých druhů ptáku, které zde můžete vidět, ale i její prostředí a těžbou poznamenané okolí je jedinečné. Pokud se chcete dozvědět více o této zajímavé lokalitě, tak vám doporučuji časopis Poodří 1/2010: http://www.casopispoodri.cz/starsicisla/pdf/POODRI%201-2010.pdf

Na návštěvu Heřmanického rybníka si vyčleňte více času a nejezděte tam autem. Pokud necháte auto ve městě, tak určitě uvidíte a uslyšíte více druhů než my. Jako je například: břehouš černoocasý, bukač velký, bukáček malý, jespák rezavý, kameňáček pestrý, kvakoš noční, lyskonoh úzkozobý, racek černohlavý, racek žlutonohý, rákosník ostřicový, rákosník tamaryškový, sýkořice vousatá a další.

P2340114 tabule

Obr. 5. Naučná stezka Heřmanický rybník připomíná, že jsme ve výjimečném chráněném území.

Je škoda, že na Heřmanický rybník nejezdí více pozorovatelů ochotných se podělit o svá pozorování. Vyšší návštěvnost této lokalitě určitě neublíží. Mezi desítkami rybařících chatařů se pár ornitologů a pozorovatelů ptáků ztratí.

Zdař bůh ptákům Heřmanického stavu.

Jen přihlášení mohou komentovat