Výreček malý (Otus scops)

V poslední době byl u nás zaznamenán zvýšený počet ptačích druhů z jižní Evropy, které se vzhledem k pokračujícím klimatickým změnám daly očekávat a které se tak stávají součástí avifauny Česka nebo se sem znovu „vrací“. Sám jsem za ty roky absolvoval několik dovolených na „jihu“, např. v chorvatské Dalmácii, na bulharských Zlatých pískách, řeckém poloostrově Chalkidiki, portugalském pobřeží Algarve, španělském pobřeží Středozemního moře či italském ostrově Sardínie (konkrétní „ptačí“ oblasti a lokality jsou zmíněné u každé ze zemí ve vzpomínkovém videu a mohu případně poskytnout i další tipy).

Bělořit bělohlavý (Oenanthe pleschanka)

Bělořit bělohlavý (Oenanthe pleschanka)

Lelek rudokrký (Caprimulgus ruficollis)

Lelek rudokrký (Caprimulgus ruficollis)

Rád jsem se seznamoval s místními opeřenci, jak to jen časové možnosti či spolucestující (často ne ptáčkaři) dovolovali. A nedávno, v době vypnutí chodu země, jsem začal dávat fotodokumentaci dohromady.   A postupně jsem zjistil, že snímky některých druhů jsou nenávratně pryč a zůstanou pouze v paměti, pokud aspoň tam...:-/

Luněc šedý (Elanus caeruleus)

Luněc šedý (Elanus caeruleus)

Mandelík hajní (Coracias garrulus)

Mandelík hajní (Coracias garrulus)

Před časem mi totiž někdo nedaleko zaměstnání na zdánlivě bezpečném místě odcizil tašku s notebookem, který kvůli častým pracovním přesunům používám. Notebook měl po letech minimální cenu, ale bohužel jsem si právě převážel věci na zálohování a z neopatrnosti a nerozvážnosti jsem měl v jeden moment na jednom místě 3 různá úložiště-notebook, Iphone i zálohovací disk, kde shromažďuji důležitá data, fotky a kontakty. Na tyhle shody náhod a okolností opravdu pozor!

Orlík krátkoprstý (Circaetus gallicus)

Orlík krátkoprstý (Circaetus gallicus)

Ouhorlík stepní (Glareola pratincola)

Ouhorlík stepní (Glareola pratincola)

Ztratil jsem tak množství pracovní pošty, kontaktů a dokumentů v elektronické podobě nashromážděných za celou poslední dekádu(!), o které jsem pak musel dodatečně žádat nebo je pracně obnovovat, ale i část cenné fotodokumentace z birdwatcherských výprav. Takže v první chvíli to byl pořádný šok. Policie mi důmyslně poradila, ať si objedu všechny bazary, ale k této detektivní činnosti jsem se neodhodlal a možná už by kvůli smazání obsahu stejně bylo pozdě. Na icloudu jsem neměl uloženo úplně vše a našemu IT se nepodařila část dat obnovit ze záložních disků – ty vykázaly v několika případech chyby v kopírování souborů. To bylo varování pro mě a může být i pro ostatní, že např. 2 zálohy jsou rozhodně na místě a že je potřeba zkontrolovat, zda se záloha řádně provede!

Straka iberská (Cyanopica cooki)

Straka iberská (Cyanopica cooki)

Strnad černohlavý (Emberiza melanocephala)

Strnad černohlavý (Emberiza melanocephala)

S tím mi zmizely i uložené přehledy pozorovaných druhů. Nevedu si vlastní pečlivou evidenci ani podrobné birdlisty na klubovém webu jako mnozí a nikdy jsem si na to nepotrpěl, ale často jsem měl v notebooku uložené alespoň seznamy druhů pořízené lidmi, se kterými jsem cestoval. A ty jsem na disky už vůbec nedával. Prohlížel jsem například jeden z mála zachráněných seznamů z ciziny z roku 2012 a sám jsem byl překvapen, na kolik druhů si už bez fotodokumentace nevzpomenu. Takže i třeba jen stručné seznamy doporučuji zálohovat, tisknout a zakládat. To je ale asi zbytečné připomínat vzhledem k tomu, jak jsou mnozí ornitologové a členové klubu v poznámkách a evidování poctiví.  A jelikož se spoustu ptáků nepodaří natočit či nafotit, přesné údaje o pozorovaných druzích ze svých zahraničních cest už asi nikdy nedám dohromady. A možná to není ani to nejdůležitější.

Vlaštovka skalní (Cecropis daurica)

Vlaštovka skalní (Cecropis daurica)

Volavka rusohlavá (Bubulcus ibis)

Volavka rusohlavá (Bubulcus ibis)

Větší část foto- a videodokumentace se naštěstí z rezervních disků podařilo zachránit a dohledat. A zde je sestřih a výběr z několika jednodenních výletů, pořízených většinou během letních pobytů u moře v zemích jižní a jihovýchodní Evropy (vyjma delšího jarního a zimního birdwatcherského zájezdu po Španělsku), plus malý bonus z dovolené na Kapverdských ostrovech. Profesionální fotografové,  a kameramani nechť opět přimhouří oko, co se týče kvality a stability záběru. Používám stále pouze ultrazoom Nikon bez stativu a digiscoping na Iphone s běžným stativem. Mnozí si tak, doufám, vzpomenou na své dovolené, soukromé výpravy a typické druhy ptáků z uvedených zemí. Přeju příjemné vzpomínání, inspiraci pro vlastní cesty nebo trpělivé čekání na zálety z jihu.

Volavka vlasatá (Ardeola ralloides)

Volavka vlasatá (Ardeola ralloides)

Vrabec pokřovní (Passer hispaniolensis)

Vrabec pokřovní (Passer hispaniolensis)

P.S. Tímto bych chtěl poděkovat všem „účastníkům zájezdů“, kteří se mnou dovolené absolvovali, dělali mi společnost, sdíleli zážitky nebo tolerovali občasné úniky od skupiny a standartního turistického programu a rovněž těm, kteří mi pomohli nalézt lokality, určit druhy nebo se účastnili výprav jako spolupozorovatelé, řidiči či průvodci. Není bohužel prostor je zde všechny jmenovat. Především bych však zde chtěl poděkovat své dlouholeté spolupracovnici, spolehlivé kolegyni, grafičce Markétě Miškové Holé, která mi posledních 10 let navrhuje, vytváří a upravuje firemní katalogy, propagační letáky, prezentační desky a design materiálů a rovněž neúnavně upravuje, stříhá a spojuje snímky a videa pořízená jak na skupinových, tak osobních výpravách do terénu. Markéto, díky za tvoji trpělivost a profesionalitu.

Červenec 2020, František Pochmon

Jen přihlášení mohou komentovat