P2490397 12.6.2017 AB

Již třetím rokem hnízdí jediný pár labutí zpěvných v České republice a to na Zámeckém rybníku v Chropyni. V každém roce se vylíhla 4 mláďata, ale pouze jedno z prvního hnízdění spolu s rodiči odlétlo na zimoviště. Ostatní mláďata během odchovu uhynula.

Letošní třetí hnízdění skončilo neúspěšně již třetí den po vylíhnutí čtyř mláďat. Ve středu 8. května se na hladině Zámeckého rybníka v Chropyni objevil pár labutí zpěvných se čtyřmi labuťátky. Následující den byl pár pozorován pouze se dvěma mláďaty a v pátek 10. května byl pár bez mláďat.  Všechna čtyři mláďata záhadně zmizela během dvou nocí.

Zpevanka 9.5.2019 foto Z.Nemecek m

Foto Zdeněk Němeček, 9. 5. 2019.

V roce 2017 zahnízdil pár labutí zpěvných poprvé v České republice. Samice „Zpěvanka“, jak ji ornitologové pojmenovali, se samcem vychovala 4 labuťátka, ale pouze jedno je následovalo do jižního Polska, kde společně zimovaly. V loňském roce zahnízdily podruhé a to opět na Zámeckém rybníku v Chropyni. Měly také 4 mláďata, ale žádné z nich se nedožilo vzletnosti a postupně uhynula.

Videa o hnízdění labutí zpěvných si můžete prohlédnout na:
https://youtu.be/0LSvcrWMwzc - 1. hnízdění v 2017 - 1. část
https://youtu.be/S5dPgH2HRYc - 1. hnízdění v 2017 - 2. část
https://youtu.be/Supe_4fmMCk - 2. hnízdění v 2018
https://youtu.be/Dk_NMdMLcRA - 3. hnízdění v 2019

Ochránci ptactva a členové Moravského ornitologického spolku, kteří pravidelně sledují hnízdiště labutí zpěvných, se domnívají, že se mláďata stala obětí šelmy, a to mývala. Mýval severní je u nás nepůvodním druhem a na střední Moravě je tak přemnožen, že již vážně ohrožuje naše původní druhy obojživelníků i ptáků.