pozorovatele2Birdwatchingu, neboli pozorování ptáků, se u nás věnuje stále více lidí, což koresponduje s jeho oblibou i v jiných zemích a zvláště v anglosaském světě, kde je birdwatching považován za nejrychleji se rozvíjející volnočasovou aktivitu. Proč tomu tak je? Pozorování ptáků představuje pro každého z nás, kdo se mu věnujeme, obnovený kontakt s přírodou, který se z našich životů mnohdy vytrácí, zvolnění každodenního tempa, přirozenou cestu k duševní hygieně, k vyrovnanosti a pohodě. Přitom stačí tak málo, vzít do ruky dalekohled, do kapsy určovací příručku a s očima otevřenýma se rozhlédnout kolem sebe. Navíc se při pozorování ptáků mnohému naučíme, nejen o přírodě, ale i o vztahu člověka k jeho životnímu prostředí.

Birdwatching je také o radosti, o sdílené radosti, o výměně zážitků spojených s neobvyklým pozorováním, což dává prostor k vytváření různých spolků a organizací sdružujících lidi se stejným zájmem. Jedním z neformálních spolků zaměřených na pozorování ptáků je Klub 300 založený v roce 2008, který se snaží propagovat birdwatching mimo jiné zábavnou soutěžní formou. Klub 300 navazuje na tradice obdobných klubů existujících všude po světě, kdy číslo v jejich názvu označuje množství ptačích druhů, které se v dané zemi sice dá pozorovat, ale až po mnoha letech strávených v terénu. Soutěž Klubu 300, který má v současné době 74 členů, nese název Czech BirdList Contest. Magické hranice tří set druhů pozorovaných v naší přírodě dosáhl v roce 2013 jako první Jiří Polčák, který se ornitologii věnuje od roku 1978. Jarmila Kačírková pak pouze během kalendářního roku 2013 u nás zastihla 241 druhů, což ji vyneslo na první místo v kategorii ČR Year List. Členové Klubu 300 pozorovali v roce 2013 celkem 286 druhů ptáků. 

Uplynulý rok rámují dvě ornitologické události, které si mnozí birdwatcheři nenechali ujít. Na konci roku 2012 a v prvních lednových dnech roku 2013 se na Novomlýnských nádržích pod Pálavou objevila vzácná potáplice žlutozobá (Gavia adamsii). Jednalo se teprve o čtvrté pozorování v České republice a po 70. letech o druhý výskyt tohoto druhu na Moravě. Potáplice žlutozobá obývá arktické pobřeží Ruska a Severní Ameriky a na hrázi pod Dolními Věstonicemi se v době jejího výskytu scházely desítky nadšenců z celé republiky. Konec roku byl ve znamení pěnice malé (Sylvia nana), kterou objevil člen klubu, Lubomír Doupal, v Tovačově. Tento malý pěvec, který k nám zabloudil až ze Střední Asie, znamenal senzaci. Obvykle se s ním setkáme východně od Kaspického moře a ve střední Evropě se nevyskytuje. V České republice byl zastižen vůbec poprvé a při jeho pozorování se u nás potkávali nejen domácí birdwatcheři, ale přijeli se na něj podívat i kolegové z Maďarska, Polska a Estonska. Také o tom je birdwatching, o objevování, o dobrodružství, které sebou nese pobyt v přírodě, protože ptáci mají křídla, jak praví klasik, a některá setkání mohou být naprosto nečekaná a o to více vzrušující. Vhodné je ještě doplnit, že se členové Klubu 300 podíleli na objevu dalších dvou nových druhů pro naši faunu, které byly odchyceny v rámci každoročního kroužkování na Červenohorském sedle v Jeseníkách.

Birdwatching je také o schopnostech a dovednostech, kdy během kratičkého pozorování musíte dokázat postřehnout všechny znaky nutné k určení zastiženého jedince. Ptáky musíte umět rozeznat i po hlase. Tyto dovednosti lze získat dlouhým cvikem a praxí. A nejedná se jen o pozorování. Každý birdwatcher by měl ctít pravidla ornitologické etiky, jejichž formulaci naleznete také na webových stránkách Klubu 300. Tyto zásady tvořící tzv. kodex birdwatchera nás učí, jak se v přírodě chovat s ohledem k ochraně ptáků a jejich prostředí. 

Přichází jaro a s ním se k nám vracejí ptáci ze zimovišť. Nastává období, kdy budou mít pozorovatelé ptáků svoje dalekohledy stále v pohotovosti. Navíc se chystá řada akcí, které může navštívit i veřejnost. Stačí navštívit stránky České společnosti ornitologické, abyste se dozvěděli nejnovější informace. Nebude tedy těžké se s birdwatchery setkat a vyzkoušet si na vlastní kůži, o čem to pozorování ptáků vlastně je, o čem může být i pro vás.

POLCAK 300 DRUHU

Prvním "třístovkářem" klubu se stal Jirka Polčák.

KACIRKOVA 1 MISTO 2013

První místo v kategorii ČR Year List 2013 patří Jarce Kačírkové.

GOEBEL 2 MISTO 2013

Druhé místo ve stejné kategorii obsadil Áda Goebel.

SAFRANEK 3 MISTO 2013

Třetí místo patří neúnavnému popularizátorovi Klubu 300 a ornitologie obecně, Jirkovi Šafránkovi.


Jen přihlášení mohou komentovat