DSCN6777 Swar 865

V prvním a někde i ve druhém říjnovém víkendu proběhne Festival ptactva. Jde o ornitologické exkurze pro veřejnost, které pořádá Česká společnosti ornitologická a její pobočky na takřka 50 místech v České republice. Na střední Moravě je organizuje Moravský ornitologický spolek, který je pobočkou ČSO.

Tovačov – Hradecký rybník

Zájemci o pozorování ptactva se sejdou v Tovačově v sobotu 2. října v 8.00 hodin u sádek Hradeckého rybníka. Společně se potom vydají na procházku po hrázích rybníků a seznámí se s desítkami druhů ptáků. Součástí akce bude i prezentace dalekohledů značky Swarovski.

DSCN0123 dalekohled Sw

V těchto dnech je možno na rybnících u Tovačova pozorovat několik druhů racků, čejky chocholaté, zrzohlávky, poláky, hvízdáky, kopřivky, čírky a další desítky druhů ptáků. Možná se již objeví i první husy tundrové a běločelé nebo orel mořský.

Hlubočky – údolí Bystřice

Sraz účastníků akce je v sobotu 2. října v 8.00 hodin před vlakovým nádražím Hlubočky. Trasa povede údolím Bystřice, případně zabloudí do místních lesů. V plánu je pozorování protahujících ptáků a ukázka jejich kroužkování.

Záhlinice - Záhlinické rybníky

Akce proběhne o týden později v sobotu 9. října od 8.15 hod. Sraz je před hospodou U Čápa v Záhlinicích. Pozorovatelé ptactva se projdou soustavou rybníků a přilehlým lužním lesem, součástí akce bude í ukázka kroužkování.

DSCN6777 dalekohled Sw

Za pozorováním ptáků se o tomto víkendu vydají lidé nejen v České republice, ale i v dalších zemích po celé Evropě. Festival ptactva je totiž součástí úspěšné mezinárodní kampaně EuroBirdwatch. Seznam jednotlivých vycházek, který bude průběžně aktualizován, najdete na webu ČSO: https://www.birdlife.cz/pozvanka-na-festival-ptactva-2021/