DSCN3620 bern velk klub

Foto: Jiří Šafránek

Berneška velká není původním evropským druhem, ale v posledních letech se občas objevuje i v České republice. Je příbuzná s husou velkou, se kterou se výjimečně i kříží. A právě k tomu letos došlo na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou. Mezidruhové křížení je u volně žijících vodních ptáků velmi vzácné, ale občas se to stává. Častěji k tomu dochází u chovatelů. Vznik smíšeného páru mezi berneškou velkou a husou velkou je raritou a jde první případ v České republice.

DSCN3574 bern vel husa klub

 Foto: Jiří Šafránek

Berneška velká pochází ze Severní Ameriky, ale lidé ji vysadili v severozápadní Evropě a také chovali v parcích, odkud se rozšířila i do volné přírody. Je větší než naše husa velká a snadno se pozná podle velmi dlouhého černého krku a černobílého zbarvení hlavy.

DSCN3612 ber vel klub

 Foto: Jiří Šafránek

Na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou se poprvé objevily bernešky velké v dubnu 2020 a to dokonce 3 kusy. Na jaře následujícího roku se zde zdržovaly 2 až 4 kusy, tak jako loni. Letos se jedna objevila již v března a vzhledem k tomu, že neměla druhou bernešku do páru, tak vytvořila pár s husou velkou.

DSCN3626 bern vel klub

 Foto: Jiří Šafránek

Že došlo k hnízdění naznačilo pozorování Lubomíra Vylíčíla z 15. dubna, kdy byla berneška poprvé zaznamenána společně s husou velkou a osmi mláďaty na hladině štěrkovny. Je však otázkou, zda jde opravdu o křížence těchto dvou druhů, protože si mohla berneška osvojit mláďata husy velké, která přišla o partnera. Ornitologové je proto hodlají sledovat až do dospělosti, kdy se podle jejich zbarvení pozná, zda jde o křížence.