Koncem roku 2012 vydala Německá avifaunistická komise Die Deutsche Avifaunistische Komission a Dachverband Deutscher Avifaunisten útlý sešitek s jednoduchým názvem Seltene Vögel in Deutschland 2010 (Vzácní ptáci v Německu 2010). Na 72 stránkách je čtenář seznamován s přehledem všech uznaných i neuznaných pozorování vzácných ptáků v Německu za rok 2010.

Německo je velkou zemí s prakticky všemi biotopy, které nabízí střední Evropa (od watového moře až po vcholky Alp). Hlavní zpráva je proto velmi rozsáhlá a zahrnuje opravdu velký počet pozorování, uznaných i neuznaných. Nachází se na stránkách 10 až 49. Dále jsou zde shrnuty ve dvou kratších pojednáních poznatky o výskytu chřástala nejmenšího Porzana pusilla a vlaštovky skalní Cecropis daurica v celém Německu za poslední roky, včetně bohatého fotografického materiálu.

Závěr celého dílka tvoří nově přepracovaný seznam druhů, které je nutno od 1. 1. 2011 hlásit Německé avifaunistické komisi. Celý sešit je pro mne pastvou pro oči, profesionálně udělaný, kritický, vybízející k dalšímu studiu dosud málo poznaných druhů a jejich ekologie. Bohužel v celém sešitu není jediný odkaz na práci nebo pozorování pocházející z České republiky. Přikládám krátký odkaz na sešit, který je možno za 9,80€ + poštovné objednat na adrese: DDA Schriftversand, Thomas Thissen, An den Speichern 4a, 48157 Münster, Germany (Deutschland). Odkaz je zde: Seltene Vögel in Deutschland 2010

Jen přihlášení mohou komentovat