Ujíždím na určovací atlasech ptáků. Za můj birderský život se jejich kvalita a dostupnost radikálně změnila. V první polovině 90. let jsem byl nucen používat Baláta (Klič k určování našich ptáků v přírodě). Pamatuji si jak pár metru ode mne lovila potáplice a já ji nebyl schopen s „pomocí“ této knihy zařadit do druhu. Ptáci od Černého na tom byli podobně. Tabule nejen zmíněných potáplic jsou k ničemu, text taky. Dnes máme k dispozici v češtině 2. vydání „Svenssona“, tedy bezpochyby to nejlepší co existuje.

 

balat

Balát, Klíč k úrčování našich ptáků v přírodě, tabule potálice severní a malá, v p. š. neodlišitelné


černý

Černý, Ptáci, p. malá, p. severní, p. severní s pro "usnadnění" určení s hlavou ve vodě 


Za nultý rok v historii ptačích průvodců bych označil rok 1999. Je to rok, kdy vyšel poprvé zmíněný Svensson (nakladatelství HarperCollins) autorů Svenssona a Granta. Před rokem nula (do roku 1993) stejné nakladatelství (HarperColins) vydávalo v edici Collins Field Guide průvodce od Petersona (Birds of Britain and Europe). Tato kniha vyšla naposledy v roce 2001 se stejným názvem (Birds of Britain and Europe), ale již jako Peterson Field Guide. Orientovat se v této knize je velmi komplikované. Texty, mapy, tabule vše je na jiných místech. Potáplice se však určit dají.

peterson

Peterson, Birds of Britain and Europe


               Konkurencí pro Petersona před rokem 0 byl Jonsson (Birds of Europe with north Africa and the Middle East, nakladatelství Helm, první vydání 1992). Tato kniha vznikla z pěti knih stejného autora. Jonsson je autor textu i ilustrací. A právě některé ilustrace jsou ty nejlepší kresby ptáků co znám (některé jsou naopak šílené). Několik kreseb je zbytečně velikých (raroh na půl stránky), ale přesto tuto knihu velmi doporučuji. Nutno však podotknou, že tato kniha není vhodná přímo do terénu. Orientace v ní je opět komplikovaná, např. strnada malinkého najdete na třech různých tabulích.

jons

Jonsson, Birds of Europe with North Africa and the Middle East


              Třetí knihou z doby před Svenssonem byl jiný Svensson. Jmenoval se Hamlyn Guide Birds of Britain and Europe, autoři byli tři, jedním z nich byl náš starý známý Svensson (dále Brunn a Delin). Tato kniha (první vydání 1970!) přišla s dnes již přirozenou věcí, tj. text, map, ilustrace naproti sobě na dvojstránce. Dnes tato kniha vychází v přepracovaném vydání (třetina tabulí je nová) pod názvem PHILIPS Guide to Bird of Britain and Europe.

philips

Delin, Svensson, Philips Guide to Birds of Britain and Europe

 

                Co se dělo po Svenssonovi v Česku? V roce 2001 vyšla hrůza hrůz – Atlas ptáků České a Slovenské republiky (Dungel, Hudec). Tabule jsou chaotické (tabule chaluh je jak z Hitchcocka), příšerně barevné, ptáci nemají správný jizz (pojem zjevně ilustrátorovi neznámý), text je extrémně stručný, chybí popis podstatných znaků. V roce 2004 pak následuje český překlad Svennssona. Překlad měl velké množství chyb, ale přesto tato kniha byla o několik řádů lepší než nepoužitelný Dungel. No a konečně v roce 2012 vychází správný překlad druhého vydání Svenssona.

dungel

Dungel, Hudec, Atlas ptáku České a Slovenské republiky, jizz - p. severní bez strmého čela, obě podivně vykulené


             Mají se ještě kam atlasy vyvíjet? Mají. Příkladem je Advanced Birds ID Handbook (Duivendijk), kde není jediný kresba nebo kniha o amerických warblers (http://www.nhbs.com/the_warbler_guide_tefno_189401.html), která má naopak ilustrace i fotografie ze všech možných úhlů.

Kde zahraniční knihy kupovat?

Doporučuji následující tři obchody

  1. http://www.amazon.co.uk/, Známá klasika, ale už dlouho jsem si zde nic nekoupil. Doporučuji se zde však zaregistrovat, což vám umožní si některé knihy částečně prohlédnout. Dobré jsou taky diskuze a hodnocení čtenářů hvězdičkami (když má kniha 5 hvězdiček, je většinou fakt dobrá, výjimkou je bohužel špatná kniha Birds of The Czech R., Křen). Pozor ceny zde uváděné jsou bez daně (19%) a poštovného (cca 4 libry). Použité knihy nejdou do Česka objednat.
  2. http://www.abebooks.co.uk/, Zde můžete objednat od různých prodejců nové i použité knihy. Nové knihy jsou zde ve většině případů levnější než na amazonu (často je nejlevnější obchod The Book Depository) a použité (knihy z knihoven a antikvariátů) se někdy dají koupit za velmi nízkou cenu. Uvedená cena je i s daní a poštovné se dá snadno zjistit rozliknutím místa dodání Czech R (klikněte na ikonku Destination, Rates and Speed).
  3. http://www.nhbs.com/, Také tento server upřednostňuji před amazonem, je zde např. největší výběr průvodců jednotlivými zeměmi.




Jen přihlášení mohou komentovat