P2140423 pozorovatelna Chropyne K300Správa CHKO Litovelské Pomoraví vybudovala novou pozorovatelnu pro ornitology i turisty na břehu Chropyňského rybníka v Chropyni na Kroměřížsku. Chropyňský rybník je významnou ornitologickou lokalitou, na které je možno pozorovat až 135 druhů ptáků.

Národní přírodní památka Chropyňský rybník je nejstarší rezervací na Kroměřížsku, vznikla v roce 1954. Hlavním důvodem jejího vzniku byla ochrana vodní rostliny kotvice plovoucí a hnízdní kolonie racka chechtavého. V posledních letech na rybníce hnízdí i racek černohlavý a je jednou z mála lokalit, kde hnízdí potápky černokrké. Často se zde zdržuje i labuť zpěvná s krčním límcem 7R42, ornitology zvaná „Zpěvanka“.

V rákosinách a v břehových porostech hnízdí i slavík obecný, rákosník velký, zrzohlávka rudozobá a bukáček malý. Ojediněle zde můžete potkat i ptačí rarity a vzácnosti, jako je potápka žlutorohá, potápka rudokrká, kvakoš noční a sýkořice vousatá. Seznam všech zjištěných ptačích druhů do roku 2008 najdete na: http://www.birdwatcher.cz/chropyne.html .

P2140424 pozorovatelna CH K

Novou pozorovatelnu najdete nedaleko Chropyňského zámku na: 49.3549489N, 17.3666247E. Nosná konstrukce pozorovatelny je z dubového dřeva a ostatní části z modřínového. Přístup na pozorovací plošinu je zajištěn pomocí schodiště. Střecha je zhotovena z překládaných prken a součástí pozorovatelny je i dřevěná lavice a plná zadní stěna z důvodu zamezení viditelnosti pohybu osob na plošině ptactvem. Bude zde umístěna i informační tabule.

P2140426 pozorovatelna CH K

Podobnou pozorovatelnu mají milovníci přírody a pozorovatelé ptactva k dispozici i na Chomoutovském jezeře na Olomoucku a na Troubecké štěrkovně na Přerovsku.

Jen přihlášení mohou komentovat