pilich

Ivo napsal na Avif k nahrávce sýčka něco ve smyslu, že už houkají i tyhle sovy?! Jasný signál, další výprava bude soví.

Vzpomněla jsem si na loňský kurz (Členové členům), kdy nás právě Ivo vzal nad údolí Oslavky, a vydala se po stopách. Nejdřív bylo potřea zkontrolovat chocholouše na Mohelně. Alespoň 3 se ukázali, tak snad se jim ve velkém areálu stále daří. U Kočičáku se předvedlo hejnko strnadů rákosních, převážně fešáků. Na dalším rybníku se bahnilo 15 konipasů a 6 čejek. jasně rozdělené rybníky... Na posledním panovaly 2 labutě. Slunko se chýlilo k západu, bylo na čase se přesunout do údolí, do okolí Senoradského mlýna.

Oslava byla pořádně na vodě, ještěže to tak nebylo při sčítání vodního ptactva, to bych počítala leda vlnky. Co dělají skorci?

Netrvalo dlouho a kus dál od hlučící řeky se údolím neslo hluboké hůůůů. Vladce Kraví hory se loučil s poddanými před nočním lovem. Zkusila jsem si vyšlápnout nad hranu údolí, ale všude ticho. Jen psi z vesnice, slyšitelnost dobrá, jasno. Asi všichní loví... U padlého stromu otáčím, v poslední chvilce mi světlo i oko padlo na kmen a tam - parádní vývržek. Výří???vyvrzek

Pak už se nic nestalo, ticho rušila jen řeka.

Po troše zábavy je třeba zase makat. Jenže to se nedalo! Tam pěvuška v keři, tam skřivánčí námluvy, tadyhle ťuhýk, tuhle mega hejno kvíčal (asi 500). Pořád někdo zdržoval.

Poslední zimní LSD bylo echt zimní. Ale zase jiné. Tentokrát byla jedna linie dravčí, druhá sýkorčí. Na první se převáděli káně, luňák i pilich. A aby se mi trochu rozmrzly nohy, domutil mě dřemlík k ostřejší chůzi, když si těsně za linií na chvíli sedl na strom. Moje první setkání s touhle stíhačkou, tématicky u sedleckého vojenského letiště. Bylo mi ctí ;-)

Obě linie byly ve znamení převážného ticha a ptáky bylo potřeba vykoukat. Naštěstí v lesíku to občas píplo. A píply všechny sýkorky: koňadra, modřinka, babka, uhelníček i parukářka. Pěkná přehlídka. Zmrzlý nohy zoufale volaly po zahřátí. Nalila jsem do hrdla čaj a polívku a doufala, že doputují až k nohám.

No, co pak s načatým odpolednem, únava materiálu už byla značná. Snad ještě autistické kolečko kolem Dubovce. Na nezamrzlém kousku březňačky a asi třicítka hus velkých, další stovka hus se pásla na poli. Daleko tak akorát, aby si nechaly odečíst 5 límců, paráda. Jsem zvědavá, co se o nich dozvím. No a pak už do tepla. Příště ještě jedna dávka LSD a pak zase zábava :-).

Jen přihlášení mohou komentovat