drozd cvrčala

Dneska mě čekala druhá dávka LSD. Už po cestě k linii bylo jasný, že bude úplně jiná.

Oproti tichu před týdnem, ptáci řvali, až uši bolely. To bude trénink hlasů. Nastěstí pro mě zatím prozpěvují jen stálice, zámořská delegace ještě nedorazila v plné síle. Asi bych měla trochu popsat moje linie: První (minulý týden) je u Náměště nad Oslavou a vede mezi poli, menší loukou a po okraji lesa. Dnešní je brněnská, vede kolem Svitavy, druhá část je pod Hády mezi zahrádkami a pak po šípkovo-křovinaté louce.

Nad splavem na prkno přiletěl ptáček, šel se napít a potřepával prdelkou, jojo žluťásek. Asi ze tří stran mě vítaly žluny. Ostatní ptáčcí se taky snažili, překřikovali se, kdo umí víc a líp, hlavně pěnkavy, sýkorky a špačci. Byla to paráda! i vrabci štěbetali z roští. Trochu mě zarazilo, jak moc se asi město postaralo o likvidaci křoví, část zmizela kvůli stavbě, velká ptákoškoda :(. V druhé půlhoďce mě čekalo několik překvapení. Byla  jsem svědkem vyrábění miminek strakapoudů jižních. Žádný opletačky, šli rovnou na věc. Zato pan pěnkava, co ten se nalítal, než ji uhnal. A ledňáček se taky musel moc snažit - tu rybička pro milou, letecká akrobacie, krásné písknutí. Skvělý, prostě skvělý! Ale vyplývá z toho jedna věc, pokud rande bez námahy, tak jedině se strakapoudicí. Ke konci jsem ještě přepadla modřinky u dutiny, musím se zajít někdy mrknout, jak se jim daří.

Druhá linie byla jako dycky méně šťavnatá. Mezi zahrádkami se to hemžilo sýkorkami, kosáky a úpolníky, jenže pak v otevřeném terénu musím ptáky hledat. Trochu nuda... Zbývalo asi 100m a 6 minut, když jsem přišla do další oblasti kosů a vrabců.Ohlédla jsem se do křoví po bublajícím kosovi, když za ním začali vyskakovat další drozdi. Hele, čárkovaný bříško. No hurá, na první linii mě vyškolil zpěvňák, zpíval, ale nevykoukala jsem ho. Teď ho mám. Jenže počkat. Tenhle má výrazný pruh nad okem. Dávají mi vteřinu a přelétají o kus dál na strom. No to ne toto! Jdu po nich, hlavou se mi míhají obrázky drozdů, má ještě jiný proužek?!? Jsou to opravdu celou zimu hledané cvrčaly!?! Co já prohledala hejn kvíčal a nic. A teď v březnu tady na konci linie!?! Došla jsem je a k mé převeliké radosti určila jako cvrčaly (Jen toho zpěvňáka jsem ještě neviděla :)). Linie končila s úsměvem od ucha k uchu.

Jen přihlášení mohou komentovat