meo1

 

Na tuto optiku z rodiny přerovské Meopty jsem byl dost zvědavý. Dalekohledy řady MeoPro jsou montovány v USA a představují levnější variantu k produktům MeoStar. Parametry srovnatelných dalekohledů MeoPro a MeoStar jsou dosti podobné, např. u binokulár MeoStar 10x42 HD má jen o několik procent vyšší světelnou prostupnost.

Osobně se mi dalekohledy MeoPro líbí, hlavně jejich moderní „odlehčený“ design. A nejen design, třeba MeoPro 10x42 je o více než 200g lehčí než srovnatelný MeoStar.

Měl jsem možnost podívat se přes binokuláry MeoPro 10x42 a 8x32. U 10x42 jsem zaznamenal maličkou deformaci zorného pole u okrajů, 8x32 byl perfektní. Celkový poměr cena výkon řekl bych vynikající.

Velmi jsem uvítal možnost půjčit si stativák MeoPro 80HD a důkladně si ho vyzkoušet. Nebudu popisovat parametry dalekohledu, ty jsou podrobně uvedeny na stránkách výrobce či prodejců. Jen stručně – šikmý stativák má integrovaný okulár s rozsahem zoomu 20-60 a průměr čočky 80mm. Tělo je z hořčíkových slitin, čočky fluoridové se všemi Meopta vrstvami a vychytávkami.

K MeoPro 80HD jsem měl pro srovnání stále při ruce svůj Vortex Razor 20-60x85 HD. Průměr čočky Vortexu je tedy o 5mm větší, stejný je materiál čoček – fluoridové sklo.

První dojem při unboxingu je velmi dobrý. Dalekohled je relativně těžký – necelé dvě kila – tím také působní robustně a jaksi nezničitelně. Zároveň díky jeho proporcím působí kompaktně a velice elegantně. Materiály jsou evidentně kvalitní, jednotlivé části perfektně lícují a celkově je to na první pohled a omak krásný kousek. Očnici chrání gumová krytka, čočku pak plastová s pérkem – s tou jsme v terénu trochu bojovali a několikrát nám spadla na zem… naštěstí jsme nestáli nad kanálem. Očnice je šroubovací se dvěma mezipolohami.

Patice na stativ má rozměry Manfrotto a do videohlavy ochotně a přesně zapadla bez nutnosti montovat destičku.

MeoPro jsme měli v sobotu 1.12. na VDNM. Horší světelné podmínky jsme si nemohli přát. Celé dopoledne sněžilo a i pak na obloze visela těžká šedá deka. Je jasné, že porovnávání dalekohledů je víceméně subjektivní záležitost. Naštěstí jsem měl k ruce další dva porovnávače (KŠ a PB), jejichž zrak je rovněž v různé míře opotřebován věkem a nezřízeným způsobem života.

meo2

V terénu, za daných světelných podmínek ukazoval MeoPro stejný obraz jako můj Vortex a to v celém rozsahu zoomu. Přebíhali jsme od jednoho k druhému a v pozorovacím zápalu nedošlo k žádné preferenci. Ostření MeoPro šlo dost ztuha, ale to je asi tím, že šlo o nový výrobek. Taky ostření prstencem asi vyžaduje nějakou praxi - během dne jsem se s ním nebyl schopen sžít. Hlavně při maximálním přiblížení (60x) je při skenování hladiny nutno stále doostřovat. U Vortexu, který má dvoustupňové ostření kolečkem, mám prostě ruku na dalekohledu a bříškem prstu milimetrovými pohyby stále udržuju nejlepší možné zaostření. Pro otočení prstence MeoPro bylo nutné vyvinout jakousi sílu a pak se obraz samozřejmě chvěje. Nic co by bylo možné dělat jaksi kontinuálně.

Pak jsem MeoPro důkladně testoval v „laboratorních“ podmínkách – z okna pokoje odpoledne do setmění a pak na noční osvětlené ulici. Asi po dvou hodinách jsem dospěl k závěru – optické vlastnosti MeoPro jsou natolik podobné mému Vortexu, že jsem nebyl schopen zaznamenat rozdíl. Co se týče ostrosti obrazu, podání barev a světelnosti ve všech světelných podmínkách – prostě velmi dobré.

Jednou z hlavních výhod MeoPro je asi jeho celkem rozumná cena. V eshopu Meopty se dá pořídit za 33 tisíc Kč. Vzhledem k tomu že se ctí snese srovnání s dalekohledem, který je o dost dražší, je to určitě velmi dobrá volba. Pokud bych se rozhodoval pro nový stativák, MeoPro by jistě byl vážným kandidátem.

Jen přihlášení mohou komentovat